Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου

Χωροι & μνημεια Ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου

Ο οχυρωμένος οικισμός- ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καστρί, κοντά στον σύγχρονο οικισμό Μεγάλο Γαρδίκι του Δήμου Ζίτσας. Η στρατηγική σημασία του υψώματος, που ελέγχει τη βόρεια απόληξη του λεκανοπεδίου και τις προσβάσεις σε αυτό, μαρτυρείται και από τις διαδοχικές οχυρές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν από την ελληνιστική περίοδο έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα.

Οι  οχυρώσεις

Το παλαιότερο οχυρωματικό έργο που σώζεται είναι το ισχυρό τείχος, μήκος περίπου 1.350 μ. Είναι κατασκευασμένο σε ορισμένα τμήματα με το πολυγωνικό και σε άλλα με το ισοδομικό σύστημα και χρονολογείται  στα χρόνια του βασιλιά Πύρρου (297-272 π.Χ.). Η δε ακρόπολη, όπως και οι αντίστοιχες της Καστρίτσας και του Επισκοπικού, εντάσσεται σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας τειχισμένων οικισμών – διοικητικών κέντρων και οχυρών στην Ήπειρο στα ελληνιστικά χρόνια. (3ος -2ος αι. π.Χ.)

Το ισχυρό τείχος περιέβαλλε μία σημαντική πόλη των Μολοσσών, την οποία παλαιότεροι μελετητές, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Δάκαρης, θεώρησαν ότι είναι  η Πασσαρώνα, η πρωτεύουσα των Μολοσσών. Η πόλη ήταν σε ακμή μέχρι τα μέσα του 2ου αι. π.Χ, οπότε καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους (167π.Χ). Παρόλα αυτά, μετά την καταστροφή του 167 π.Χ., η ακρόπολη δεν εγκαταλείφθηκε αλλά εξακολούθησε να χρησιμοποιείται την ύστερη αρχαιότητα (5ος – 6ος αι.).

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων για την οργάνωση της άμυνας των Ιωαννίνων κατασκευάστηκαν στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου οχυρώσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα για την τοποθέτηση πυροβόλων (κανονιών) καθώς και κτίρια στρατωνισμού, αποθήκες, νοσοκομείο και διοικητήριο (1908-1913).

Πολεοδομική οργάνωση

Το τειχισμένο πόλισμα – ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου έχει έκταση περίπου 90.000 τ.μ. και διέθετε πυκνό οικιστικό ιστό.

Τα περισσότερα κτήρια, αν και είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά άνδηρα, είχαν τον ίδιο προσανατολισμό και είσοδο από τα βορειοανατολικά. Τα σπίτια είχαν απλή τετράγωνη κάτοψη με τέσσερις ή περισσότερους χώρους και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με έναν επιμήκη διάδρομο. Μερικά διέθεταν και αυλές ή εργαστήρια.

Έργα ανάδειξης

Η ΕΦΑ Ιωαννίνων υλοποίησε έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με στόχο τη μετατροπή του σε οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Στον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις με συνδιοργάνωση της ΕΦΑ Ιωαννίνων και του Δήμου Ζίτσας.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό χωρίς εισιτήριο.

Θάλεια Κύρκου

Μετάβαση στο περιεχόμενο