ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων – Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων , 2021-2022

Στην επιστήμη, όπως και στη ζωή, «μια λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά». Αν την αναζητήσουμε, αν την προσέξουμε, αν την αναλύσουμε, μπορούμε να αξιολογήσουμε και να ερμηνεύσουμε την επίδρασή της στην τροπή των πραγμάτων. Στην αρχαιολογία, μια λεπτομέρεια συχνά προσδιορίζει τη χρονολόγηση, την προέλευση, γεωγραφική ή άλλη, την κατανόηση της τεχνολογίας, της τεχνοτροπίας, της χρήσης, της ιδεολογίας και της κοινωνικής αξίας, σε τελευταία ανάλυση τη «βιογραφία» και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος. Τα τελευταία, μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, ή άλλους τρόπους, καταλήγουν στο μουσείο και από ευρήματα γίνονται εκθέματα. Εκθέματα που δεν «μιλούν» από μόνα τους αλλά αναπλαισιωμένα, από τους αρχαιολόγους και τους συνεργάτες τους στο κάθε φορά «νέο» παρελθόν που ξετυλίγεται στο μουσείο, συναρθρώνονται σε ιστορίες και αφηγήσεις για τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς.
– Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο «λεπτομέρειες» από επιλεγμένα εκθέματα των δύο κεντρικών κρατικών μουσείων της Ηπείρου συμβάλλοντας στην γνωριμία με τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες, από τα 200.000 χρόνια πριν από σήμερα έως τις αρχές του 20ου αι.
– Κάθε μήνα, από τον Ιούλιο του 2021, ένα ζεύγος από «λεπτομέρειες», με ποικίλες προεκτάσεις, σχολιάζεται συνοπτικά από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και αναρτάται στη διαδικτυακή σελίδα-κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr
– Μπορείτε να επισκεφτείτε το αναρτημένο υλικό στο σχετικό «Άλμπουμ».
-Στο leptomeries100@gmail.com σας προτρέπουμε να απευθύνετε κάποιο ερώτημα, στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», για τα εκθέματα που περιλαμβάνονται στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν με περισσότερες πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.

Γενικός συντονισμός: δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αν. Προϊσταμένη
Ιδέα, επιμέλεια: δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου, αρχαιολόγοι
Φωτογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιγκούλης, φωτογράφος

Μετάβαση στο περιεχόμενο