Ανασκαφική έρευνα στο Βουλευτήριο της Δωδώνης (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022)

Ανασκαφική έρευνα στο Βουλευτήριο της Δωδώνης (Αύγουστος-Οκτώβριος 2022)

default

Το έτος 2022, στο Βουλευτήριο του Ιερού της Δωδώνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνα, με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Πρόκειται για εργασίες σε ένα εμβληματικό για την Ήπειρο κτήριο, διαστάσεων 43,60 x 32,40 μ. και εμβαδού 1.250 τ.μ., που αποτελείται από την αίθουσα συνελεύσεων και τη δωρική στοά στην πρόσοψή του.

Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε, ολοκληρώθηκε η ανασκαφή της δωρικής στοάς με σημαντικά ευρήματα και δεδομένα για την κατανόηση της στρωματογραφίας. Από το εσωτερικό της αίθουσας του κτηρίου συγκεντρώθηκε πεσμένο οικοδομικό υλικό, συχνά θρυμματισμένο και αρκετή κεραμική (3ου και 2ου αι. π.Χ.), με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί πολύ καλύτερα το περίγραμμα του Βουλευτηρίου και ιδιαίτερα η ανατολική του πλευρά.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν εκτεταμένοι καθαρισμοί και εργασίες συντήρησης στα κατώφλια των δύο εισόδων του Βουλευτηρίου, καθώς και στον ενεπίγραφο βωμό που βρίσκεται στη νότια πλευρά της αίθουσας συνεδριάσεων.

Η ερευνητική ομάδα η οποία εργάστηκε στο έργο αυτό, αποτελείται από την επικεφαλής Δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ιωαννίνων, τους αρχαιολόγους Υπατία Φάκλαρη (ΜΑ) και Δρ. Χρήστο Κλείτσα, την κ. Ιουλία Στάμου αρχιτέκτονα μηχανικό και την κ. Μελίνα Νάκα συντηρήτρια αρχαιοτήτων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο