Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2023

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ποικίλες δράσεις που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε μαθητικό κοινό. Οι δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου και το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή Θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 25 Μαΐου έως και το Σάββατο 27 Μαΐου 2023.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023
Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων
με βάση την ανατολική είσοδο του Μουσείου θα γίνει αναφορά στη λίμνη Παμβώτιδα, στο Ασλάν Τζαμί και στο λόφο της Καστρίτσας, που είναι ορατά από το σημείο. Θα ακολουθήσει κυνήγι θησαυρού, κατά την διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν – λύνοντας σύντομους γρίφους – αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου, που θα έχουν τοποθετηθεί από τους υπεύθυνους της δράσης σε σημεία του κήπου. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Υπεύθυνοι προγράμματος: Ελένη Βασιλείου, Γιώργος Κύρκος
Κάστρο Ιωαννίνων και Ακρόπολη Ιτς Καλέ
Πέμπτη, 25 Μαΐου και Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023
Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωαννίνων
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ίδιου σχολείου Περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων (τείχος, ακροπόλεις και μνημεία) με ειδικότερη αναφορά στο διαχρονικό ρόλο της λίμνης σε σχέση με το Κάστρο και τον οικισμό του, στο θέμα της αλλαγής του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης και προστασίας των μνημείων. Η δράση ολοκληρώνεται με δεντροφύτευση στο Ιτς Καλέ και συμβολική υιοθεσία του νέου δέντρου τους μαθητές.
Σε συνεργασία με 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων
Υπεύθυνοι προγράμματος: Σοφία Κίγκα, Σταματία Κορτζή
«Παλιοκαλύβα» Αγίου Μηνά Ζαγορίου
Σάββατο, 27 Μαΐου 2023
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στις παρυφές του Ζαγορίου. Πρόκειται για εύκολη διαδρομή περίπου μισής ώρας με αργό βήμα σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έναν (εγκαταλελειμμένο) αγροτικό χωματόδρομο. Η βόλτα ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Μηνά προς τον Βοϊδομάτη και καταλήγει πίσω στο χωριό. Το έδαφος είναι ομαλό και οι κλίσεις ανεπαίσθητες. Στο τέλος της διαδρομής η «Παλιοκαλύβα», μια ερειπωμένη ξερολιθική κατασκευή που ενσωματώνει στοιχεία του φυσικού βράχου. Από εκεί, η θέα είναι εξαιρετική καθώς φαίνονται πανοραμικά τόσο η ροή του Βοϊδομάτη με τα μνημεία του (Παλαιολιθική βραχοσκεπή στο Κλειδί & Μετα-βυζαντινό μοναστήρι Αγίων Αναργύρων) όσο και οι βουνοκορφές της Αστράκας. Για τη διαδρομή: https: // goo.gl / maps / 7pdyEk9p4ADyYNCMA.
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή
Υπεύθυνοι προγράμματος: Φαίδων Μουδόπουλος, Αθηνά Ζωγάκη
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
κ.ά.α.
Παρασκευή Γιούνη
Δρ Αρχαιολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο