Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Κυριακή στο Μουσείο» διοργανώνει την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023 και ώρα 11.00 π.μ., ομιλία των δρ Ευγενίας Γερούση, δρ Χαρητάκη Παπαιωάννου και δρ Καλλιόπης Στάρα με τίτλο: Η πρόκληση της υποψηφιότητας ενός πολιτιστικού τοπίου για την εγγραφή στην Ουνέσκο-η περίπτωση του Ζαγορίου.
Ώρα έναρξης : 11.00 το πρωί.
Διεύθυνση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1050, Fax: 265 100 1052
Δρ Ευγενία Γερούση
Αρχαιολόγος-Βυζαντινολόγος. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Göttingen στη Γερμανία. Το 1982 εισήχθη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1998 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Marburg στη Γερμανία. Έχει διατελέσει Διευθύντρια στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (2010-2016) και στην Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας (2016-2018). Το 2010 ορίστηκε Εθνική Συντονίστρια για τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θέση που ακόμη διατηρεί.
Δρ Χαρητάκης Παπαϊωάννου
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου είναι Δρ Βιολόγος με εξειδίκευση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στις προστατευόμενες περιοχές. Από το 2004 είναι στέλεχος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ» και από το 2010 συντονιστής του «Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου». Ως βιολόγος έχει συμμετάσχει σε πολλές εργασίες και μελέτες για την διατήρηση της σπάνιας βιοποικιλότητας της οροσειράς της Πίνδου και ειδικά του προστατευόμενου είδους Αγριόγιδο των Βαλκανίων. Συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του φακέλου για την υποψηφιότητα του Ζαγορίου ως μέλος της ομάδας εργασίας της Περιφέρειας Ηπε΄ριου και του οργανισμού «Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ».
Δρ Καλλιόπη Στάρα
Η Δρ Καλλιόπη Στάρα είναι ερευνήτρια και ασχολείται με το θέμα της σχέσης φύσης και ανθρώπων. Από το 2012 συνεργάζεται με τι Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου από το 2016 διδάσκει το μάθημα Πολιτισμική Οικολογία στο τμήμα ΒΕΤ και από το 2022 τα μαθήματα Υλικός Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.