Σμιλεύοντας το χρόνο

Σμιλεύοντας το χρόνο

«Σμιλεύοντας το χρόνο». Αυτός είναι ο τίτλος της ψηφιακής εγκατάστασης, η οποία από την Τετάρτη 26 Ιουνίου λειτουργεί στην Αίθουσα για την Ρωμαϊκή Εποχή στην Ήπειρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του ερευνητικού προγράμματος MUSEE του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουν ότι η λειτουργία της ερευνητικής ψηφιακής οπτικοακουστικής εγκατάστασης παρατείνεται για το διάστημα του καλοκαιριού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για το πρώτο σημείο-εφαρμογή του ερευνητικού προγράμματος MUSEE στο μητροπολιτικό Μουσείο της Ηπείρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονική υπεύθυνη την Επικ. Καθηγήτρια κ. Καλή Τζώρτζη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).
Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» μια ξεχωριστή εμπειρία ειδικά σχεδιασμένης άυλης, ψηφιακής αφηγηματικής προβολής, που συνδυάζει οπτική και ηχητική (πρωτότυπη μουσική) για ένα σημαντικό έκθεμα, την μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο (αρ. 6176) από το Λαδοχώρι της Θεσπρωτίας.
Η εφαρμογή, διάρκειας 6 λεπτών, επικεντρώνεται στη σύνθετη και πολυπρόσωπη ανάγλυφη παράσταση με τα «Λύτρα του Έκτορα» (ραψωδία Ω της Ιλιάδας), στους ομηρικούς ήρωες, στους θεούς και σε άλλα εικονογραφικά στοιχεία, δημιουργώντας οπτικο-ακουστικά ερμηνευτικά επίπεδα και νοήματα με σκοπό την ενίσχυση της συγχρονικής κατανόησης και της διάδρασης με το έκθεμα.
Με την εγκατάσταση  ξεδιπλώνεται ένα ψηφιακό επίπεδο αφήγησης στην επιφάνεια του εκθέματος, όπου συνδυάζονται οπτικές εικόνες (κινούμενο σχέδιο, γραφικά), πρωτότυπη μουσική σύνθεση και αφηγηματικοί ήχοι. Η προβολή αποσκοπεί να προσελκύσει το βλέμμα και να διεγείρει την προσοχή του επισκέπτη στο ίδιο το έκθεμα, ενισχύοντας με χρονικότητες την εμπειρία της αλληλόδρασης.

Η εφαρμογή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος MUSEE του ανωτέρω Τμήματος και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο