Εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Η εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη» ολοκλήρωσε τη διαδρομή ο της στα Ιωάννινα μετά από μια δημιουργική χρονιά, από τον Νοέμβριο 2022 έως τον Ιούνιο 2023.
Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, ομάδες σπουδαστών και φοιτητών καθώς και μέλη των τοπικών Κ.Α.Π.Η. και Κ.Η.Φ.Η, βρέθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων στο Ιτς Καλέ και συμμετείχαν σε μια πλούσια μουσειοπαιδαγωγική δράση με θέμα την αρχαιοκαπηλία
«Είναι έγκλημα η αρχαιοκαπηλία; Γιατί η αρχαιοκαπηλία πλήγώνει τη συλλογική μνήμη; Πως αντιμετωπίζεται η αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα»; Αυτά ήταν κάποια από τα ερωτήματα που συζητήσαμε, με τη βοήθεια πλούσιου εποπτικού και έντυπου υλικού: βίντεο animatiom, ιστορίες κλειδιά, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, επιδαπέδιο παιχνίδι κ.α.
Η κινητή πολιτιστική μονάδα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας (ΤΕΠΕ) της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΕΕΠ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ) του ΥΠΠΟΑ.
Ευχαριστούμε θερμά την ΔΑΜΕΕΠ και το ΤΕΠΕ και ιδιαιτέρως τις κυρίες Αναστασία Λαζαρίδου, Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή, Αμαλία Τσιτούρη και Τέρυ Φουρτούνη που εμπιστευτήκαν την κινητή πολιτιστική μονάδα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στον πρώτο σταθμό της διαδρομής της, καθώς και για την αμέριστη υποστήριξη και άψογη συνεργασία.
Κατά την περίοδο 2022 – 2023, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ιωαννίνων Σοφία Κίγκα και Μάτα Κορτζή. Υποστηρικτικά συνεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι Πολυξένη Δημητρακοπούλου, Ελένη Ζιάβρα, Χαρά Καππά, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Χριστίνα Κουτσοπούλου και Αγγελική Πανάτση.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, στα Εσπερινά Λύκεια της πόλης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στους συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής, (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών για τη συνεργασία καθώς και στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) και Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Ιωαννίνων που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρέθηκαν κοντά μας και συμμετείχαν στη δράση.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορίας
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο