ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση – Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση – Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση – Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

22-24 Σεπτεμβρίου 2023

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 (22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023) με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση – Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» [βλ. https: // www.europeanheritagedays.com / Shared-Theme].

Ο εορτασμός του φετινού θέματος συνδέεται με την 20η επέτειο από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2003, σύμβαση που κύρωσε και η χώρα μας το 2006, η οποία είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://ayla.culture.gr/the-text/. Ειδικότερα, το φετινό θέμα αφορά το πώς η κληρονομιά του χθες γίνεται η κληρονομιά του σήμερα, και πώς η κληρονομιά αυτή μπορεί, χάρη στους ανθρώπους που κληροδοτούν τη γνώση τους, να προστατευθεί και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Δράσεις

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Στον Σοφρά τ’ Αλή Πασά»

Ημερομηνία:  Πέμπτη 21/09/2023

Τοποθεσία: Ακρόπολη Ιτς Καλέ

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Στον Σοφρά τ’ Αλή Πασά», στο πλαίσιο του έργου «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης σε έναν από τους χώρους της Ακρόπολης Ιτς Καλέ. Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα αφορά τις διατροφικές συνήθειες του Αλή Πασά και των θρησκευτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων (Εβραίων, Μουσουλμάνων, Χριστιανών) του 19ου αιώνα, με άξονα την τοπική, οθωμανική κουζίνα. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Έλενα Ζιάβρα και Χριστίνα Κωτσοπούλου.

 

Μουσειοπαιδαγωγική Δράση «Πιες καφέ και θα με θυμηθείς»

Ημερομηνία: 14 & 22/09/2023

Τοποθεσία: Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων

Η μουσειοπαιδαγωγική δράση «Πιες καφέ και θα με θυμηθείς», στο πλαίσιο του έργου «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων και τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου. Η δράση αφορά τη διατροφή των οθωμανικών χρόνων κατά την περίοδο του Αλή πασά στα Ιωάννινα μέσα από μία βιωματική και πολυαισθητηριακή προσέγγιση προσαρμοσμένη για άτομα με άνοια. Στις 14/09/2023 η δράση θα υλοποιήθηκε με άτομα σε προχωρημένη άνοια, ενώ στις 22/09/2023 θα υλοποιηθεί με άτομα με άνοια σε αρχικό και μεσαίο στάδιο. Και οι δύο δράσεις θα υλοποιηθούν στο Κέντρο Ημέρα Άνοιας Ιωαννίνων. Τη δράση θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Έλενα Ζιάβρα και Χριστίνα Κωτσοπούλου.

 

 Μουσειοπαιδαγωγική Δράση «Κυριακή στο οθωμανικό μαγειρειό!»

 * Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/09 και όχι την Κυριακή 24/09 λόγω του Ioannina Lake Run

 Ημερομηνία: Σάββατο 23/09/2023 στις 10:00 έξω από την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών

Τοποθεσία: Πνευματικό Κέντρο, Σκάλα, Υπαίθριος Χώρος Μουσείου Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ και Ακρόπολη Ασλάν Πασά

Η μουσειοπαιδαγωγική δράση «Κυριακή στο οθωμανικό μαγειρειό!», στο πλαίσιο του έργου «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια», θα περιλαμβάνει μία ιστορική περιήγηση στα οθωμανικά μαγειρεία της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα ξεδιπλωθούν τα μυστικά της οθωμανικής κουζίνας, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες του Αλή πασά. Η δράση θα ολοκληρωθεί με μία μικρή γαστρονομική εμπειρία στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Ανώτατο όριο συμμετεχόντων είναι τα δεκαπέντε (15) άτομα και γι’ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Προτείνεται να φορέσετε άνετα παπούτσια και να έχετε μαζί σας νερό.

Τη δράση θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Έλενα Ζιάβρα και Χριστίνα Κωτσοπούλου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα «Ζαχαροπλαστεία Μάντζιος» για την ευγενική χορηγία σιροπιαστών γλυκών.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ μέχρι την Παρασκευή 22/09:            https://docs.google.com/forms/d/14e3x8q5HNukTRQGZoEVCsgUS-aL3pW6a81rCfHkx8Xg/edit

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ασημένια Γιάννενα. Η παράδοση της αργυροτεχνίας από το παρελθόν στο παρόν»

Ημερομηνία: 22/09/2023

Τοποθεσία: Ακρόπολη Ιτς Καλέ, «Θησαυροφυλάκιο» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων και Αίθουσα «Πυριτιδαποθήκη»

Το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ασημένια Γιάννενα. Η παράδοση της αργυροτεχνίας από το παρελθόν στο παρόν» παρουσιάζει την ιστορία της αργυροτεχνίας στην πόλη των Ιωαννίνων από τη βυζαντινή περίοδο έως σήμερα, τις τεχνικές και τα αντικείμενα. Περιλαμβάνει α) σύντομη παρουσίαση της έκθεση αργυρών στο «Θησαυροφυλάκιο» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, β) προβολή σχετικού προγράμματος παρουσίασης (Power Point), γ) επιτραπέζιο εκπαιδευτικό  παιχνίδι και γ) βιωματική χειροτεχνική δραστηριότητα στον χώρο της «Πυριτιδαποθήκης». Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Δήμητρα Παπαϊωάννου και Μάτα Κορτζή (Τηλ. Επικοινωνίας: 2651025989.

 

Ψηφιακή Δράση

Η ψηφιακή δράση περιλαμβάνει άρθρο με δύο ηχογραφημένες συνεντεύξεις σε μορφή podcast από την τοπική κοινότητα των Ιωαννίνων σχετικά με το θέμα της εβραϊκής και χριστιανικής κουζίνας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια». Το άρθρο θα δημοσιευτεί στην Ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (Facebook, Instagram).

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΕΦΑΙ

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο