ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO «ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO «ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO «ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κόσμου η επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος, οι βουλευτές του Νομού και οι τοπικές αρχές.
Συμμετείχαν ως ομιλητές:
η κ. Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού,
η Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων / Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας
η Δρ Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και
η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Πρόεδρος της Βουλής και η Υπουργός Πολιτισμού προέβησαν στα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πινακίδας στον κατάλογο της UNESCO στην είσοδο του Μουσείου.
Το γεγονός της εγγραφής των μολύβδινων ελασμάτων έχει πολύπλευρη σημασία για την Ήπειρο και την Ελλάδα γενικότερα. Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.
Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος
Μετάβαση στο περιεχόμενο