Δράσεις κατά της αρχαιοκαπηλίας: “Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη”

Δράσεις κατά της αρχαιοκαπηλίας: “Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωάννινων διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την αρχαιοκαπηλία, στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ) και της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΕΕΠ) του ΥΠΠΟΑ.

Η ομιλία της Προϊστάμενης της ΔΤΠΠΑ κας Βασιλικής Παπαγεωργίου ανέδειξε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Υπηρεσίας στην διεκδίκηση και επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων. Πτυχές της αρχαιοκαπηλίας, περιπτώσεις κλοπών, διεκδικήσεων και επαναπατρισμών κλεμμένων εικόνων από τις “πολύπαθες” μονές και τους ναούς του Ζαγορίου, μας παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι Κωνσταντίνος Τσάλλος, Νικόλαος Πανουτσόπουλος και Δήμητρα Σταματελοπούλου.

Τη συμβολή των εξωστρεφών δράσεων στο θέμα της αρχαιοκαπηλίας ανέδειξε η ομιλία της Προϊσταμένης της ΔΑΜΕΕΠ κας Αναστασίας Λαζαρίδου. Την εκπαιδευτική δράση “Κλεμμένες αρχαιότητες λαοί χωρίς μνήμη” παρουσίασαν οι αρχαιολόγοι – μουσειολόγοι Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή, Αμαλία Τσιτούρη και Τέρρυ Φουρτούνη. Η κα Νικολέτα Σαραγά παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση “Κλεμμένο Παρελθόν – Χαμένο Μέλλον” και την ψηφιακή μεταγραφή της.

Η ημερίδα ανέδειξε το πολύπλευρο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο όλων ημών, των εργαζόμενων στις περιφερειακές ή κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που, ξεκινώντας από διαφορετικές “αφετηρίες” και με διαφορετικές “διαδρομές” υπηρετούμε την διαφύλαξη του πολιτισμικού μας πλούτου.

Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες σε όλους.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο